I Slovaci iz Srbije učestovali u Letnjoj školi lutkarskog pozorišta

19. jul 2013
U periodu od 7. do 14. jula, u Banskoj Bistrici okupili su se učesnici Letnje škole lutkarskog pozorišta iz Srbije, Rumunije, Ukrajine i Mađarske.

Letnju školu lutkarskog pozorišta organizovao je Univerzitet "Matej Bela" u Banskoj Bistrici, odeljenje Metodski centar za Slovake u inostranstvu, na čelu sa Zuzanom Drugovom. 

Mladi članovi pozorišnih ansambala iz Padine, Kisača i Vojlovce pohađali su seminar u Lutkarskom pozorištu "Na rázcesti" u Banskoj Bistrici, gde su se družili sa istaknutim  glumcima i rediteljima ovog pozorišta. Pored polaznika iz Srbije, bilo je i dece iz Rumunije, Ukrajine i Mađarske, ukupno 29 učesnika starosne dobi od 8 do 18 godina. 

Kao stručni pokrovitelj radionice polaznike seminara vodila je uspešna slovačka spisateljica i dramaturškinja Iveta Škripkova, koja je ujedno i direktorka Lutkarskog pozorišta "Na rázcestí" (BDNR). Seminar je obuhvatao sledeće radionice: animatorska – Marijan Pecko (umetnički rukovodilac, reditelj BDNR), kreativno pisanje – Iveta Škripkova (direktorka BDNR), likovna – Katarina Mažarova (rukovodilac ateljea BDNR), glumačka – Ivana Kovačova, scenski govor, i Marija Šamajova, scenski pokret (glumice BDNR). Učesnici su bili raspoređeni u grupama i svaka grupa pogađala je sve navedele radionice. 

Kako saznajemo od učiteljice i rediteljke Milke Petrovičove, koja je vodila grupu učenika iz Padine, deca su se vratila kući puna prelepih doživljaja. Deca su na seminaru radila, kreirala, igrala se naime zabavljala. Tokom jednonedeljnog boravka u Slovačkoj, deca su imala prilike da posete kupalište, da pogledaju dve izvanredne pozorišne predstave ovog teatra pod nazivom "Tatranky" i "Bubácka rozprávka"i da se zbave u Dobšinskog lunaparku Habakuky u mestu Donovali, gde su pogledali i tri moderne pozorišne inscenacije glumaca ovog lunaparka.

Olinka Glozik Jonaš, prevod na srpski jezik: Nataša Simonović

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovka je organizovao izložbu slika “Prostor” Jozefa Klaćika povodom sedamdesetog rođendana umetnika. Izložba će biti otvorena do 21. marta 2019.
U četvrtak 21. februara 2019. u 18h u ZKVS će biti svečano otvorena izložba umetničkih radova Prostor akademskog slikara Jozefa Klaćika, koju zavod organizuje povodom autorovog 70. rođendana.
Najbolji pojedinci i amaterska društva, koji su na osnovu odluke Saveza amatera opštine prošle godine postigli zapažene rezultate na republičkim takmičenjima, nagrađeni su Plaketom “Svetlost”.
Nakon kratke i teške bolesti preminula je Vesna Hrćan, slikarka naive iz Kovačice. Sahrana preminule će biti u četvrtak 14. februara 2019. godine na groblju u Kovačici.
U subotu 9. februara 2019. god. u Pivnicama je održan seminar horskog pevanja "Nova pesma", u okviru kojeg je bila i promocija publikacije Juraja Suđija u izdanju ZKVS.
Predstavom “Đavo u bračnom raju” je Slovačko pozorište VHV u Staroj Pazovi obeležilo 116. godišnjicu pozorišnog života u ovoj sredini.
Prípravy na 25. ročník festivalu Divadelné inscenácie dolnozemských autorov sú plnom prúde. Jubilejná DIDA bude prebiehať v ustálenom marcovo-aprílovom termíne, tentoraz od 29. marca do 7. apríla.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je u petak 18. januara 2019. godine svečanim programom obeležio desetu godišnjicu rada.
Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori Jan Varšo je u petak 18. januara posetio našeg istaknutog likovnog umetnika u njegovom ateljeu i tom prilikom mu predao Spomen medalju KSD.
U petak, 18. januara, otpočela je tradicionalna zimska književna manifestacija Zima sa knjigom u Selenči.