I Slovaci iz Srbije učestovali u Letnjoj školi lutkarskog pozorišta

19. jul 2013
U periodu od 7. do 14. jula, u Banskoj Bistrici okupili su se učesnici Letnje škole lutkarskog pozorišta iz Srbije, Rumunije, Ukrajine i Mađarske.

Letnju školu lutkarskog pozorišta organizovao je Univerzitet "Matej Bela" u Banskoj Bistrici, odeljenje Metodski centar za Slovake u inostranstvu, na čelu sa Zuzanom Drugovom. 

Mladi članovi pozorišnih ansambala iz Padine, Kisača i Vojlovce pohađali su seminar u Lutkarskom pozorištu "Na rázcesti" u Banskoj Bistrici, gde su se družili sa istaknutim  glumcima i rediteljima ovog pozorišta. Pored polaznika iz Srbije, bilo je i dece iz Rumunije, Ukrajine i Mađarske, ukupno 29 učesnika starosne dobi od 8 do 18 godina. 

Kao stručni pokrovitelj radionice polaznike seminara vodila je uspešna slovačka spisateljica i dramaturškinja Iveta Škripkova, koja je ujedno i direktorka Lutkarskog pozorišta "Na rázcestí" (BDNR). Seminar je obuhvatao sledeće radionice: animatorska – Marijan Pecko (umetnički rukovodilac, reditelj BDNR), kreativno pisanje – Iveta Škripkova (direktorka BDNR), likovna – Katarina Mažarova (rukovodilac ateljea BDNR), glumačka – Ivana Kovačova, scenski govor, i Marija Šamajova, scenski pokret (glumice BDNR). Učesnici su bili raspoređeni u grupama i svaka grupa pogađala je sve navedele radionice. 

Kako saznajemo od učiteljice i rediteljke Milke Petrovičove, koja je vodila grupu učenika iz Padine, deca su se vratila kući puna prelepih doživljaja. Deca su na seminaru radila, kreirala, igrala se naime zabavljala. Tokom jednonedeljnog boravka u Slovačkoj, deca su imala prilike da posete kupalište, da pogledaju dve izvanredne pozorišne predstave ovog teatra pod nazivom "Tatranky" i "Bubácka rozprávka"i da se zbave u Dobšinskog lunaparku Habakuky u mestu Donovali, gde su pogledali i tri moderne pozorišne inscenacije glumaca ovog lunaparka.

Olinka Glozik Jonaš, prevod na srpski jezik: Nataša Simonović

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
MOMS Petrovac i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovakaorganizovao je veče u čast 80. rođendanu istaknute spisateljice Vjere Benkove.
Pokrajinska smotra recitatora “Pesniče naroda mog” održana od 12. do 14. aprila u Sečnju je bile obeležena obeležavanjem pedesetogodišnjeg jubileja.
Od 12. do 14. aprila je u Staojj Pazovi održana međunarodna konferencija “Uskršnje tradicije staropazovačkih Slovaka – Panjičke”.
Seminar za podršku pozorišne umetnosti u okviru Programa stručnog usavršavanja i obrazovanja u oblasti kulture i umetnosti održan je 13. aprila 2019. godine u klubu Pozorišta “VHV”.
Festival pozorišnh inscenaija autora sa “Donje zemlje” “ĐIDA”, koji je održan od 29. marta do 7. aprila u Pivnicama, dostojanstveno je proslavio svoju dvadesetpetogodišnju egzistenciju.
Slovački izdavački centar i časopis Novi život pozivaju zainteresovane da pošalju referate na 63. Književno savetovanje, koje će biti održano 04. maja 2019. u Bačkom Petrovcu.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj 71. godišta našeg časopisa za književnost i kulturu NOVI ŽIVOT.
U petak 29. marta je u Pivnicama počeo 25. festival pozorišnih inscenacija autora sa “Donje zemlje”, koji se već odavno upisao u istoriju kulture vojvođanskih Slovaka.
U galeriji “Zuzka Medveđova” u Bačkom Petrovcu će biti od 30. marta do 12. maja otvorena samostalna izložba akademskog slikara Pavela Popa.
Kisačko amatersko pozorište KC “Kisač” je u subotu 30. marta izvelo premijeru pozorišne predstave “U džavnom interesu”.