10 dana u regionu Podpoljanjije

23. jul 2013
Od 4.-14. jula 2013.godine, Đetva je ugostila Slovake iz celog sveta. Najpre na kursu za koreografe, a potom u okviru programa "Krajanská nedeľa" i gala koncerta 48. Podpoljanskih svečanosti.

Na svim ovim akcijama učestvovali su naravno i Slovaci iz Srbije, koji su realizovali i Školu narodnih igara poreklom iz Srbije. Ali pođimo redom. 

Pavel Smilek s účastníkmi Letnej školy choreografie

Foto: Martin Urban

Sve je počelo dolaskom polaznika Letnje škole koreografa slovačkih narodnih igara u Đetvu. Bilo je to u četvrtak 4. jula, u susret Danu inostranih Slovaka, koji je dan kasnije obeležen u Slovačkoj kao državni praznik. Ukupno 35 predstavnika slovačkih zajednica iz Češke, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Srbije i Ukrajine provelo je ovde deset prelepih dana, gde su stekli nova iskustva, poznanstva i prijateljstva. 

Pohľad na Hriňovú

Foto: Adela Bartolomejova

Učesnici su tom prilikom posetili kulturne i istorijske spomenike regiona Đetva, Hrinjova i Očova – triju poznatih folklornih mikroregiona Podpoljana. Upoznali su se sa valaškou kulturom, tradicionalnim muzičkim instrumentima i zanatima, videli prirodne lepote ovih predela i susreli se sa značajnim folklornim ličnostima, koje su do tada poznavali samo preko malih ekrana ili sa nastupa na raznim festivalima. Bilo je i teoretskih predavanja, ali je pažnja naročito bila posvećena plesnim treninzima. 

Účastníci seminára spolu s lektormi a organizátormi

Foto: Pavel Smilek

Pokrovitelj letnje škole bio je Jan Blaho, predavači Martin i Tatjana Urban a korepetitor Ondrej Druga. Učesnici škole iz Srbije bili su: Vladimir Medveđ i Tatjana Čobrda (predstavnici KIC Kisač), Katarina Mosnak (SKUD Janošik iz Janošika), Ivan Slavik (SKC "P. J. Šafarik" iz Novog Sada), Ivana Zovko (Dom kulture "3. oktobar" iz Kovačice), Martina Pap (Dom kulture "Mihal Babinka" iz Padine), Franjo Trusina (OŠ "Jan Kolar" iz Selenče), Emil Farkaš (SKPD "Jedinstvo" iz Šida) i Ferenc Štandi (SKC "M.R.Štefanik" iz Bačke Palanke). 

Ukážka podpolianskych tancov v areáli detvianskeho amfiteátra

Foto: Darinka Labudikova

Rezultate seminara i stečeno znanje polaznici su imali prilike da pokažu u okviru 48. Podpoljanskih svečanosti u Đetvi. Najpre su nastupili na maloj sceni festivalskog areala, gde su izveli poločasovni program a potom i u okviru završnog gala koncerta pod nazivom "Brána maľovaná", gde su igrom, pesmom i narodnim nošnjama ukazali na razlike ali i zajedničke elemente slovačkih zajednica u Srbiji i regionu Podpoljane. 

Záber z vystúpenia v galakoncerte Slávností pod Poľanou v Detve

Foto: Daria Amelia Böhmerova

 

Školu koreografa, sada već četvrtu po redu, organizovao je Univerzitet Komenskog u Bratislavi – Centar za dalje obrazovanje. U ime ove institucije organizaciono je doprinela  Ljudmila Abelova. 

Záber z vystúpenia v galakoncerte Slávností pod Poľanou v Detve

Foto: Daria Amelia Böhmerova

Polaznici seminara učestvovali su na festivalu Đetva u okviru programa pod nazivom "Krajanská nedeľa", posvećenom Slovacima, koji žive van granica matične države. Na ovogodišnjem jubilarnom 40.- tom programu održanom 14. jula vojvođanske Slovake je predstavljao Folklorni ansambl "Klasje", koji pripada Slovačkom kulturno-umetničkom društvu "heroj Janko Čmeljik" iz Stare Pazove  – pobednik prošlogodišnjeg folklornog festivala "Tancuj, tancuj...".

FS Klasy zo Starej Pazovy s vedúcim Zlatkom Rumanom

Fotoarchív: SKUS h. Janka Čmelíka

Pored pomenutih, svoj program su pripremili i ostali slovački ansambli iz raznih krajeva sveta (iz Češke, Francuske, Hrvatske, Rumunije, Engleske, Poljske, Ontarija, Mađarske). Pokrovitelj koncerta je Kancelarija za Slovake u inostranstvu na čelu sa predsednikom Igorom Furđikom, koji je takođe prisustvovao ovom događaju. 

Záber zo 40. Krajanskej nedele

Fotoarchív: SKUS h. Janka Čmelíka

Kako smo već napomenuli, vojvođanski Slovaci realizovali su još jednu akciju u okviru Podpoljanskih svečanosti. Bila je to Škola narodnih igara iz Srbije, koja se već treću godinu za redom održava kao prateći događaj ovog festivala. Škola je bila uspešno realizovana i izazvala interesovanje brojnih posetilaca festivala i medija. A što je još važnije, načinila je još jedan korak napred u promovisanju tradicionalne kulture vojvođanskih Slovaka u Slovačkoj. 

Záber zo Školy dolnozemských tancov 2013

Foto: Darinka Labudikova

 

Katarina Mosnak, prevod na srpski jezik: Nataša Simonović

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Slávnostné udelenie regionálnej Ceny Pro Cultura Slovaca sa uskutoční v sobotu 27. apríla 2019 o 11.00 hodine v slávnostnej sieni Základnej umeleckej školy v Slovenskom Komlóši, Fő út 8 (Maďarsko).
Ústav pre kultúru vyzýva zberateľov, majiteľov starých fotografií a všetkých záujemcov o slovenskú vojvodinskú kultúru, aby sa zúčastnili ďalšieho kola fotokonkurzu.
Mesni odbor Matice slovačke “Petrovac“ i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka su organizovali književno veče povodom 80. rođendana istaknute književnice Vjere Benkove.
Pokrajinska smotra recitatora “Pesniče naroda mog” održana od 12. do 14. aprila u Sečnju je bile obeležena obeležavanjem pedesetogodišnjeg jubileja.
Od 12. do 14. aprila je u Staojj Pazovi održana međunarodna konferencija “Uskršnje tradicije staropazovačkih Slovaka – Panjičke”.
Seminar za podršku pozorišne umetnosti u okviru Programa stručnog usavršavanja i obrazovanja u oblasti kulture i umetnosti održan je 13. aprila 2019. godine u klubu Pozorišta “VHV”.
Festival pozorišnh inscenaija autora sa “Donje zemlje” “ĐIDA”, koji je održan od 29. marta do 7. aprila u Pivnicama, dostojanstveno je proslavio svoju dvadesetpetogodišnju egzistenciju.
Slovački izdavački centar i časopis Novi život pozivaju zainteresovane da pošalju referate na 63. Književno savetovanje, koje će biti održano 04. maja 2019. u Bačkom Petrovcu.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj 71. godišta našeg časopisa za književnost i kulturu NOVI ŽIVOT.
U petak 29. marta je u Pivnicama počeo 25. festival pozorišnih inscenacija autora sa “Donje zemlje”, koji se već odavno upisao u istoriju kulture vojvođanskih Slovaka.