Otvorena samostalna izložba slika Marije Gaško

5. avgust 2013
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka je za javnost otvorena izložba radova akademske slikarke Marije Gaško, koja traje do kraja avgusta.

U četvrtak 1. avgusta 2013. godine, u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka u Novom Sadu, otvorena je retrospektivna izložba slika Marije Gaško povodom njenog 65. rođendana. Ekspoziciju, koju sačinjava ukupno 28 slika počev od onih najstarijih iz 1972. godine pa do onih najnovijih iz 2013., posetio je veliki broj ljubitelja likovne umetnosti i poštovalaca dela Marije Gaško. Svojim prisustvom izložbu su uveličali i predsednik Kancelarije za Slovake u inostranstvu Igor Furđik i ambasador Slovačke republike u Beogradu Jan Varšo.  

Program otvaranja izložbe vodila je direktorka ZKVS Milina Sklabinski, koja je napomenula da je izložba jedna od pratećih kulturnih događaja 52. Slovačkih narodnih svečanosti. Tom prilikom izrazila je svoju neizmernu radost zbog toga, što se program Slovačkih narodnih svečanosti već treću godinu po redu delimično održava i u Novom Sadu i to upravo u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka. To su izložbe naših akademskih slikara. Izložbe po pravilu posećuje i veliki broj Srba, koji na ovaj način imaju prilike da čuju ne samo o ovom prazniku, već uopšte o umetnosti Slovaka koji žive na ovim prostorima, rekla je M. Sklabinski. Najpre je reč dala kustosu izložbe Vladimiru Valenćiku, koji je govorio o životu i delu Marije Gaško. 

Sa stvaralaštvom M. Gaško sam se po prvi put susreo kao učenik petrovačke gimnazije, gde  je ova umetnica radila kao profesorka likovne kulture i kao takva obogatila moje znanje o likovnoj umetnosti...M. Gaško ima iza sebe zaista dug i plodan stvaralački put. Tokom četiri decenije svog umetničkog stvaralaštva prošla je kroz razne faze, ali jedna zajednička karakteristika opstaje na njenim slikama...Marija Gaško je slikarka lirske apstrakcije i na tom putu istrajava ceo svoj stvaralački period. Samo je jedan njen umetnički period obeležen ljudskom figurom, koja se u živopisnom koloritu pojavljuje na njenim slikama u drugoj polovini 80. godina. To je figura, za koju ne znamo ni odakle dolazi ni u kom pravcu ide, rekao je V. Valenćik 

Kao i obično, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je i ovom prilikom pripremio prigodan program. Glumice iz Stare Pazove izvele su scenu iz predstave Vavilon – koreodrame autora Mioslava Kožika, koja je pre samo nekoliko dana ocenjena kao najbolja predstava na pozorišnom festivalu u Trebinju. Autor muzike, koju smo imali prilike da čujemo i na izložbi je Miroslav Bako iz Stare Pazove. 

Pored toga, posetioci izložbe imali su prilike da uživaju i u pesmama Jana Salčaka iz njegove najnovije zbirke pod nazivom To čo sa vo mne o mňa chvie u interpretaciji Alene Peško a u pratnji kompozicije Für Aline (autor Alvo Pärt).

Kako Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka ima cilj da umetnost vojvođanskih Slovaka približi svim svojim sunarodnicima koji žive na ovim prostorima, na izložbu je pozvan i istaknuti srpski likovni kritičar Sava Stepanov, koji je govorio o stvaralaštvu Marije Gaško  na srpskom jeziku. Između ostalog rekao je, da su prvi učitelji Gaškove bili Branislav Vuleković i Rajko Nikolić, od kojih i dan danas ima nešto u ovim slikama. Od Vulekovića na Marija nasledila i naučila izvanredan odnos prema boji i upotrebi boje a od Nikolića odnos prema liniji – dva osnovna elementa koja mora da ima svaki dobar slikar. Jeste da nam je neki put važniji sadržaj slike i motiv koji vidimo ali biće slike je zasnovano na osnovnim likovnim elementima kao što su boja i kolorit, linija i crtež, materija i drugi materijali koji se vide u slici. Na tim zdravim osnovama M. Gaško gradi jedno slikarstvo već godinama. To je slikarstvo kontinuiteta. Tom prilikom citirao je i Marinu Abramović, koja je rekla da umetnost mora biti lepa a umetnik mora biti lep i dodao da umetnica Marija Gaško ispunjava oba uslova.

Izložbu je otvorila Zdenka Valent Belić, predsednica Odbora za kulturu NSSNM, koja je istakla da je upravo dan izložbe veoma značajan za Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine. Naime tog dana ova institucija je obeležila 10 godina postojanja. Prema rečima Z. V. Belić, jedna od najznačajnijih stvari koje je NSSNM za ovih deset godina uradio je osnivanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka. Profesionalnost, kvalitet i vrednoća zaposlenih u Zavodu potvrđuju i pravi su primer toga, kako treba čuvati, negovati, unapređivati i prezentovati slovačku kulturu. Delatnost Odbora za kulturu NSSNM i Zavoda ne razlikuje se ni u jednom segmentu, to je par očiju i ušiju istog lica, rekla je Z. V. Belić. Takođe je tom prilikom otkrila da je prva otkupna nagrada umetničkog dela NSSNM pripala upravo Mariji Gaško. 

Na samom kraju prisutnima se obratila i slikarka Marija Gaško. 

Mária Gašková

Izložba slika Marije Gaško otvorena je za javnost do kraja avgusta 2013. godine. Svi zainteresovani mogu je pogledati u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka (Njegoševa 16, Novi Sad), svakog radnog dana od 9h do 17h.

Nakon toga putuje u njeno rodno mesto Kisač i u Galeriju Zuske Medveđove u Bački Petrovac. 

Katarina Mosnak, prevod na srpski jezik: Nataša Simonović

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Svetlo sveta uzrela nová monografická publikácia venovaná kameramanovi Jozefovi Maďarovi.
Tohto roku uplynulo 10 rokov od založenia nového výtvarníckeho podujatia, ktoré si dalo za úlohu mapovať a predstavovať tvorbu slovenských výtvarníkov, ktorí sa výtvarnému umeniu venujú zo záľuby.
Premiéra Pazovského kalendára na rok 2021 sa uskutočnila, ako sa to už stalo tradíciou, 13. decembra, teda na Luciu.
Projekt pod názvom Slovenská ľudová ornamentika v architektúre bol realizovaný v dňoch 20. až 22. novembra 2020 v Kysáči, v bývalom Ferkovom dome, ktorý je dnes pod ochranou štátu.
V ÚKVS sa vo štvrtok 18. novembra 2020 uskutočnilo vyhodnotenie X. ročníka fotografického súbehu.
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka je u četvrtak 12. novembra otvorena nesvakidašnja izložba naivne umetnosti.
V Starej Pazove bola 2. novembra otvorená výstava prác výtvarných umelcov Slovákov žijúcich v Srbsku.
U četvrtak 29. oktobra 2020. godine u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka održana je XVI muzikološka konferencija Slovačka muzika u Vojvodini.
V Ústave pre kultúru vojv. Slovákov sa v pondelok 02. novembra 2020 uskutočnila prezentácia novej knižnej publikácie Pavel Chrťan – Master Chef Carving.
Tradičný edukačný seminár na podporu vokálneho umenia a populárneho hudobného žánru sa uskutočnil 23. 10. 2020 v priestoroch Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.