Dečija svadba – kulturna i dobrotvorna akcija

3. septembar 2013
Tradicionalna Dečija svadba u Kovačici ove godine održana je po sedmi put, prvog dana u septembru.

Glavni organizator manifestacije je Memorijalni centar Dr. Janko Bulik, a cilj je da se deca zabave, ali i da nauče slovačke svadbene pesme i upoznaju se sa svadbenim običajima. Ova manifestacija je zapravo pokušaj oživljavanja običaja u Kovačici, gde se deca igraju svadbe. Svadbena povorka je krenula od Udruženja žena ka Mesnoj zajednici, gde je u dvorištu održan glavni program.

Na svečanom otvaranju pomenute manifestacije prisutne su pozdravili predsednik saveta Mesne zajednice u Kovačici Martin Zloh, predsednica Matice Slovačke u Srbiji Katarina Meljeg - Meljih, predstavnica delegacije iz Banske Bistrice Gabriela Bömhesova i rukovodilac dečijeg folklornog ansambla Matičiarik i unuka Dr. Janka Buljika, čije ime nosi Memorijalni centar Zuzana Drugova. Sedmu po redu dečiju svadbu otvorio je sveštenik II crkvene opštine Slovačke evangeličke crkve u Kovačici Martin Bajza.

Ove godine su u okviru dečije svadbe nastupili i gosti iz Banske Bistrice, dečiji folklorni ansambl Maćičjarik. Nakon toga su deca iz Kovačice i gosti iz Boljevaca, Kisača i Vojlovice improvizovala svadbene običaje.

Prema rečima organizatora Pavela Balaža, deca su predstavila slovački običaj pozivanja na svadbu, igranje sa mladom, svadbene igre i pesme, kao i šaljive recitacije, koje se na svadbi recituju pre služenja jela. I ove godine je u okviru dečije svadbe prikazan običaj igranja sa mladom, koja je ove godine zaradila 24.500 dinara i 10 eura. Finansijska sredstva Memorijalni centar Dr. Janka Buljika dodeljuje socijalno ugroženoj ili bolesnoj deci. Kome će biti dodeljena sredstva ove godine odlučiće članovi pomenutog u nardenim danima.

U večernjim časovima, u organizaciji Mesne zajednice Kovačica, održano je narodno veselje sa slovačkom muzikom, takozvana “Kovačicka zahradka”.

Olinka Glóziková Jonášová

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Izašao deseti godišnjak ZKVS "Majak", koji pruža pregled svih aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka u 2018. godini.
V sobotu 23. novembra sa v ÚKVS uskutočnil 15. ročník muzikologickej konferencie Slovenská hudba vo Vojvodine.
Jubilejný 20. festival mladých spevákov slovenských ľudových piesní Rozospievaný Sriem priniesol 24. novembra radosť obecenstvu a účastníkom.
U subotu 23. novembra 2019. god. održaće se 15. muzikološka konferencija Slovačka muzika u Vojvodini na temu Istraživanje, dokumentacija i prezentacija muzike vojvođanskih Slovaka.
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka je u utorak 19. novembra 2019. godine održana prezentacija najnovijih knjiga profesora Mihala Harpanja.
Prvé združenie Slovákov v Dobanovciach, z ktorého po piatich rokoch vznikli Slovenský dom, SKOS Šafárik, MOMS Dobanovce a Aktív žien.
U utorak 5. novembra je u ZKVS prezentovana knjiga Miline Sklabinski Estetičko-muzički radovi Martina Kmeća.
V Selenči sa 27. októbra 2019 uskutočnil 39. ročník Festivalu slovenskej populárnej hudby Zlatý kľúč, ktorý v priamom prenose prostredníctvom RTV mohli sledovať aj diváci pri televíznych obrazovkách.
Ochotnícke divadlo Janka Čemana z Pivnice dominovalo na 50. Prehliadke slovenských ochotníckych divadiel – Divadelný vavrín.