VAVILON - pobednik i 44. smotre "Pozorišni lovor"

14. oktobar 2013
Ovogodišnji "Pozorišni lovor" predstavio je bogatu produkciju slovačkog amaterskog pozorišta u Vojvodini.

To je "veliki umetnički potencijal za budućnost pozorišnog stvaralaštva vojvođanskih Slovaka", piše u Izveštaju stručnog žirija 44. Smotre slovačkog amaterskog pozorišnog stvaralaštva.

"Pozorišni lovor" svečano je završen sinoć u Staroj Pazovi. Tim povodom održan je kratak program u režiji Miroslava Kožika, za koji je Miroslav Bako komponovao muziku a mlade glumice Andrea Stanišić i Jelena Vuković upotpunile su ovaj umetnički događaj svojim igračkim pokretima. Na ceremonijalu zatvaranja smotre učestvovao je i hor Tilija, kao i akrobate sa vatrom. Kažu da prve pozorišne predstave potiču od igre s vatrom, koja je obeležila početak i ovogodišnje Smotre. Program zatvaranja upotpunila je i mlada plesna umetnica i koreografkinja iz  Japana Šijemi Fukumori.

Momentka zo zatváracieho programu 44. divadelnej prehliadky
Foto: Vladimír Lepšanović

Na ovogodišnjoj 44. Smotri slovačkog amaterskog pozorišnog stvaralaštva „Pozorišni lovor“ u Staroj Pazovi imali smo prilike da vidimo čak 14 takmičarskih predstava. Na pazovačkoj sceni igrali su ansambli iz Pivnica, Novog Sada, Bačkog Petrovca, Selenče, Lalića, Bačke Palanke, Padine, Erdevika, Kisača, Vojlovice, Kulpina, Kovačice i Stare Pazove.

I ove godine, pored glumačkih ostvarenja, rediteljskih, scenografskih i kostimografskih rešenja, stručni žiri ocenjivao je i scenski govor u smislu očuvanja slovačkog maternjeg jezika. U žiriju, koji je ocenjivao scenski govor, bili su Lidija Gedeljovski, profesor razredne nastave, Ana Simonović, novinar i Martin Prebuđila, pisac i novinar. Nagrada za kulturu scenskog govora pripala je pozorišnom ansamblu MO MS iz Bačke Palanke za predstavu Život je čudo. Nagradu dodeljuje Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine a u ime ove institucije nagradu je predala Zdenka Valent-Belić, predsednica Odbora za kulturu NSSNM.

Zdenka Valentová Belićová a Elena Hložanová
Foto: Vladimír Lepšanović

Stručni žiri u sastavu: Monika Necpalova, glumica iz Slovačke republike, glumica, Aleksandra Ilić Pleskonjić, prvakinja Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Miroslav Benka, istaknuti umetnik iz Stare Pazove zaključio je sledeće: "da je "Pozorišni lovor" prilika da se sretnu pozorišni stvaraoci iz raznih sfera iz redova vojvođanskih Slovaka. Smotra ima veliki značaj za slovačku nacionalnu zajednicu u Srbiji. Nije pravilo da svake godine budemo svedoci tako bogate pozorišne produkcije, kao što je to bilo ove godine, kada je na repertoaru Smotre bilo 14 predstava. Na celokupnu pozitivnu ocenu Smotre uticale su predstave ansambala iz Kulpina, Bačke Palanke, Pivnica, Erdevika, Bačkog Petrovca, Kovačice a posebno ansabla iz Stare Pazove, koji je i ove godine potvrdio visok kredibilitet slovačkog vojvođanskog pozorišta. Pobednik Smotre, koji će predstavljati Vojvodinu na pozorišnom festivalu „Scenska žetva“ u Slovačkoj, zasigurno će imati šta da ponudi.

Momentka z víťazného predstavenia Babylon
Foto: Vladimír Lepšanović

Deset ravnopravnih nagrada za glumačka ostvarenja dobili su: Branislav Ušjak, za ulogu Branja i Miroslava Lainović za ulogu Zipi u predstavi Romana Olekšaka Negativci, u izvođenju Pozorišta VHV iz B. Petrovca, Marina Brnadić za ulogu Erže u predstavi Jana Hrubika Tango Milijardo u izvođenju AP „Mihal Babinka –Učo“ iz Lalića, Jozef Hrček, za ulogu On i Emilija Lazić kao Ona u predstavi Elene Hložan Život je čudo u izvođenju PA pri MO MS u B. Palanci, Branislav Čeman, za ulogu Toma u predstavi Robina Havdona Savršena svadba u izvođenju AP pri KIC Kisač, Katarina Kalmar, za ulogu Antonije u predstavi Darija Foa Ne mogu da platim, neću da platim, u izvođenju SKPD „Đetvan“ iz Vojlovice - Pančevo, Marija Korunjijak, za ulogu doktorke u predstavi Ivana Holuba Sahrana u izvođenju PA KUD Zvolen iz Kulpina, Miloslav Jonaš koji je bio provodadžija i Viktorija Šifel koja je glumila ćerku u Sterijinoj Ženidbi i udadbi u izvođenju Pozorišta VHV iz Kovačice.

Víťazi 44. prehliadky slovenskej ochotníckej divadelnej tvorby Divadelný vavrín 2013
Foto: Vladimír Lepšanović

Nagradu za glumački debi dobio je Zlatko Ribar za ulogu Ljudevita Dvonča u predstavi Dogodovštine Ljudevita Dvonča u izvođenju SKPD u Erdeviku. Nagrada za najbolju epizodnu ulogu pripala je Jasmini Kovač iz Kisača za ostvarenje uloge Džudi. Nagradu za dramatizaciju žiri je dodelio Ani Kovar, rediteljki predstave iz Erdevika. Nagrada za najbolju muziku pripala je Miroslavu Baku u predstavi Vavilon iz St. Pazove. Najbolje rešenje scenografije uradila je Barbora Galisova u predstavi Negativci iz B. Petrovca a Nagradu za kostime žiri je dodelio Aleksandru Baku i kolektivu u predstavi Sahrana iz Kulpina. Za najbolji scenski pokret nagrađen je Miroslav Kožik u predstavi Vavilon a Kožik je doditnik i nagrade za najbolju režiju. Najbolja glumica na Smotri je Ana Kanaš, koja je igrala profesorku u predstavi Naša draga profesorka u izvođenju SP VHV SKUD „h Janko Čmelik“ iz Stare Pazove a najbolji glumac je Jan Kmećko koji je igrao Tomaša u predstavi Ko od koga AP „Janko Čeman“ iz Pivnica.

Nagrada za najbolju predstavu pripala je SP VHV pri SKUD „h. J. Čmelik“ u Staroj Pazovi za predstavu Vavilon autora Miroslava Kožika i Mirosava Baka.

 

Prvá cena v rukách Miroslava Kožíka
Foto: Vladimír Lepšanović

Da li će naredni "Pozorišni lovor" biti Smotra ili Festival, što praktično već jeste, jer se ostvarenja vrednuju i nagrađuju, pitanje je koje je postavio stručni žiri.  Na nadležnim institucijama ostaje da to odluče. Mi možemo da zaključimo, da je ova značajna pozorišna manifestacija vojvođanskih Slovaka okupila preko 250 učesnika a Stara Pazova je pokazala da ima potencijal za organizaciju ovakvog događaja. Konačnu reč daće Organizaciono-upravni savet, koji će dati evaluaciju 44. Smotre slovačkog amaterskog pozorišnog stvaralašta "Pozorišni lovor 2013".        

Helverova noc v predvedení Slovenského vojvodinského divadla
Foto: Vladimír Lepšanović

Na samom kraju ove manifestacije a u čast nagrađenih Slovačko vojvođansko pozorište,koje ove godine obeležava 10. godišnjicu svog rada, nastupilo je sa predstavom Helverova noć.

Miruška Kočiš

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Kulturni centar Kisač organizuje u subotu 21. septembra 2019. godine 4. Festival narodnih nošnji Slovaka u Srbiji.
24. Petrovački pozorišni dani u Bačkom Petrovcu
Slovačko vojvođansko pozorište u Bačkom Petrovcu u petak, 6. septembra 2019. godine u 20,30 h u velikoj sali predstavlja reprizu nove pozorišne predstave pod nazivom SVÆTY ZA DEDINOU.
U Aradcu će se 7. septembra 2019. godine održati 12. fetival narodnih običaja "V Aradáckom šírom poli".
Slovenské vojvodinské divadlo v Báčskom Petrovci v sobotu 31. augusta 2019 o 20h vo veľkej sieni uvádza novú divadelnú premiéru pod názvom SVÆTY ZA DEDINOU.
Iz štampe je izašao novi dvobroj časopisa za književnost i kulturu "Nový život".
Divadlo VHV Petrovec uvádza premiéru Kafkovho Procesu v sobotu 17. augusta 2019 na javisku Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci.
Pri príležitosti konania SNS bola v stredu 7. augusta 2019 v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov slávnostne otvorená výstava akademického grafika a maliara Pavla Čániho.
V Archíve Vojvodiny 7. augusta slávnostne otvorili dokumentárnu výstavu venovanú stému výročiu organizovania prvých SNS, založenia gymnázia Jána Kollára a tlačiarne v B. Petrovci.
V nedeľu 4. augusta sa v predsieni Slovenského vojv. divadla uskutočnila vernisáž autorských fotografií a promócia fotomonografie Fókus na Báčsky Petrovec mladého petrovského umelca Igora Bovdiša.