Hrestomatija slovačke vojvođanske poezije

Chrestomatia slovenskej vojvodinskej poézie je kapitalno delo Vićazoslava Hronjeca, u kome je obuhvatio svoj celokupan rad na polju slovačke vojvođanske književnosti. Promocija Hrestomatije, u izdanju Slovačkog izdavačkog centra i Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, održana je na dan proslave treće godišnjice od osnivanja SIC, 31. avgusta 2010. godine u Bačkom Petrovcu.

Hrestomatija, napisana na preko 500 strana, obuhvata pesničko stvaralaštvo slovačkih vojvođanskih pisaca, koji su stvarali u periodu od druge polovine 18. veka pa sve do danas. Autor knjige uvrstio je radove 82 pisaca na osnovu njihove estetske jačine kao i integrisanosti sa ovdašnjom slovačkom pesničkom tradicijom, sa ciljem da identifikuje njihove uzajamne odnose u okvirima slovačkog književnog konteksta i ujedno stvori jednu celinu slovačke vojvođanske poezije.

Predgovor knjige govori o osobenoj istoriji slovačke poezije, ne insistirajući na detaljima, ne dajući podatke o svakom pisanom delu ili zbirci pesama, već obuhvata samo ono najbitnije i na određeni način zajedničko za sve slovačke pesnike.

Hrestomatija slovačke vojvođanske poezije je delo koje, prema rečima Vladimira Valenćika, baca novo svetlo na bogatu književnu tradiciju vojvođanskih Slovaka.

Katarina Mosnak
Vidi još: