Pozorišna svečanost u Staroj Pazovi

10. jun 2019
U Staroj Pazovi su se od 7. do 9. juna sreli mali veliki glumci na 26. Smotri slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva „3 x Ď”

Prvi dan

Kapiju 26. Smotre slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva „3 x Ď” je u podne otvorila Libuška Lakatoš, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. Uz želju da pozorišni stvaraoci dvanaest pozorišnih ansambala u zemlji pozorišta dobro glume Lakatošova je napomenula da Smotra ima dugu tradiciju i da će trajati sve dok mladi glumci budu želeli da glume i da će im u tome podršku pružati i odrasli i kompetentne institucije.

Momentka z otváracieho ceremoniálu

Šetnja kroz zemlju pozorišta na Smotri dečijeg pozorišnog stvaralaštva je počela zanimljivim ceremonijalom otvaranja koji je pripremio Aleksandar Bako a izveli su ga mlade glumice Jana Ruman, Valentina Huđec i Jana Pokoracki. Kako bi pozorišna svečanos mogla da počne u ceremenijalu otaranja su učestvovali i Zdenko Uhelji, predsednik Organizacionog i upravog saveta Smotre, kao mađioničar koji je princezi doneo buket cveća. Zatim Goran Jović, predsednik SO Stara Paozova, kao čarobnjak, koji je dodneo šešir i napomenuo da će ova Smora i dalje rasti zahvaljujući pozorišnim ansamblima sa kojima rade pozorišni entuzijasti, koji se svake godine vraćaju na pozorišnu scenu. A na kraju ja u okviru ceremonijala otvaranja učestvovala i Libuška Lakatoš, predsednica NSSNM, kao dobra vila, koja je donela krunu.

Libuška Lakatošová, predsedníčka NRSNM

Nakon svečanog otvaranja prvi su se gledaocima i dečijem i strušnom žiriju predstavili Boljevčani sa predstavom „Pozvanie” u režiji Jane Toman. Dečijem žiriju u sastavu Jelena Ardal, Marina Šago i Andrea Hadrik su se najviše dopali Julijana Mihalj i Martin Zloh. Zatim su nastupili Pivničani sa predstavom „Nechceme rezance” u režiji Jarmile Čobrda i Vesne Kamanj. Dečiji žiri je za najbolju glumicu proglasio Maju Tot a za najboljeg glumca Dominika Žilaja.

Erdevíčania

Treći ansambl, koji je nastupio na Smotri prvog dana je bio iz Erdevika, koji je izveo inscenaciju „Mušky z gumipušky” u režiji Ruženke i Vladimira Đurik prema režijskoj koncepciji Danijele Leginj Sabo. Dečiji žiri je za najbolje u ovom ansamblu proglasio Tijanu Mocka i Benjamina Tordaja. Četvrtu takmičarsku predstavu „Ekologická rozprávka” u režiji Tijane Farkaš su izveli glumci iz Bingule. Za najbolje glumce je dečiji žiri proglasio Andreu Farkaš i Damira Suhanja. Prvi takmičarski dan su završili Staropazovčani predstavom „Muva” u režiji Save Đurđevića. Predstava je izvedena na srpskom jeziku izvan konkurencije.

Binguľčania

 

Drugi dan

Na ovogodišnjoj 26. Smotri slovačkog dečijeg pozorišnog staralaštva je, kao i prošle godine, u takmičarskom delu učestvovalo ukupno deset predstava. Raduje činjenica da su se na Smotru vratili ansambli iz sredina koje već nekoliko godina nisu učestvovale, kao što su Boljevci, Erdevik i Bingula. Na smotri su primećeni i mladi ljudi, koji su ranijih godina na Smotri glumili a sada su se prihvatili režije.

Drugi dan Smotre su otvorili Staropazovčani takmičarskom predstavom „Hotel Platan” u režiji Ivana Ječmena i Ljiljane Pop. Prema mišljenju dečijeg žirija najbolja glumia je bila Lidija Turčan a najbolji glumac Martin Fabri. Drugu popodnevnu predstavu „ Hurá do školy” u režiji Adele Obšust su izveli učenici osnovne škole „Bratstvo i jedinstvo” iz Belog Blata. Dečijoj poroti su se najviše dopali Nadica Bibelj i Miroslav Vrška.

Divadelníci z Bieleho Blata

Deca iz osnovne škole „Jan Kolar” iz Selenče su nastupili sa predstavom „Rozprávka o domčeku na polianke” u režiji Ane Kolek i Terezije Žijak. Najbolji glumci iz ovog ansambla su bili Andrej Tomšik i Dajana Gašparovski. Četvrta predstava drugog takamičarskog dana su izveli Lalićani. Nastupili su sa predstavom „ Rozprávka z parku” u režiji Jane Burčijar i Juraja Turčana. Za najbolje glumce ove predstave je dečiji žiri proglasio Igora Šimeka i Tijanu Jurić.

Kao propratna manifestacija je u pozorišnom foajeo bila instalirana izložba đačkih radova – predloga plakata i diploma. Posetioci Smotre su imali priliku da se na dvorištu osveže sladoledom a vredne članice Udruženja žena su svakog dana spremale domaće specijalitete „langoše” i „nadlacke”.

 

Treći dan

Trećeg dana smotre su izvedene čak tri predstave izvan konkurencije. Deca iz PU „Poletarac” su se predstavila predstavom „Africká rozprávka”, nešto stariji učenici nižih razreda iz Art centra „Hleba i igara” i SP „VHV” iz Stare Pazove su se poigrali senkama u predstavi „Soľ nad zlato” a omladinci gimnazije „Jan Kolar” iz Bačkog Petrovca su se predstavili inscenacijom „Ljubavno pismo”.

Petrovčania

U takmičarskom delu je nastupilo pozorište „VHV” iz Bačkog Petrovca sa predstavom „Traja zhavranelí bratia” u režiji Svetlane Gaško i SKPD „Detvan” iz Vojlovice sa predstavom „Rozmarín” u režiji Alise Oravec. Na dečiji žiri su najbolji utisak ostavili Mija Majera i Milan Hemela a iz Vojlovice Andrea Kolarik i Martin Holok.

Vojlovičania

U nedeljum je organizovano i predstavljanje knjižnih izdanja za decu Slovačkog izdavačkog centra iz Bačkog Petrovca na kojem su Vladimir Valenćik, direktor SIC, i Miroslav Gašpar, mladi talentovani pisac, na zanimljiv način predstavili najnovije knjige za decu. I ove godine je poslednjeg dana interesovanje prisutne dece izazvao „fejs peinting”, odnosno slikanje omiljenih životinjica i junaka na ruke i lica.

Vrhunac trećeg dana je bilo proglašenje pobednika i dodela nagrada.

Stručni žiri u sastavu Docent dipl. režiser i dipl. glumac Miroslav Benka, istaknuti umetnik, Mr. Art Milina Hrćan, diplomirani glumac lutkar i Lidija Gedeljovski, profesorica razredne nastave, za najbolju su progasili predstavu „Traja zhavranelí bratia” iz Bačkog Petrovca. Pobednici su osvojili nagradu NSSNM – skulpturu Mire Brtke kao i pravo da učestvuju na festivalu u Šalji u Slovačkoj. Režiser ove predstave Svetlana Gaško je osvojila nagradu za najbolju režiju i scenografiju

Drugu nagradu i srebrnu plaketu je osvojila predstava „Rozmarín” iz Vojlovice. Ovaj ansambl je osvojio i nagradu za najbolje kreativno pozorišno ostvarenje anagradu za najbolje kostime je osvojila Terezija Veber Oravec a Andrea Kolarik je dobila nagradu za najbolji ženski lik.

Odmenení

Teću nagadu i bronzau plaketu je osvojila predstava „Mušky z gumipušky” iz Erdevika. Benjamin Tordaj iz ovog ansambla je osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu na Smotri.

Najbolji debitanti na Smotri su bili Mija Majera iz Bačkog Petrovca i Martin Fabri iz Stare Pazove. Za najbolje epizodne uloge su nagrađeni Petra Hrnčiar iz Lalića i Aleksej Murtin iz Bačkog Petrovca.

Stručni žiri je nagrade za glumačka ostvarenja dodelio šestorici glumaca i to: Julijani Mihalj iz Boljevaca, Maji Tot iz Pivnica, Ivani Zornjan iz Erdevika, Lidiji Turčan iz Stare Pazove, Miroslavu Vrški iz Belog Blata i Milanu Hemeli iz Bačkog Petrovca. Mlade režiserke Jana Toman iz Boljevaca, Tijana Farkaš iz Bingule, Adela Opšust iz Belog Blata, Jana Burčiar i režiser Juraj Turčan iz Lalića su nagrađeni za unapređenje amaterskog pozorišnog stvaralaštva u svojim sredinama. Stručni žiri je dodelio dve ravnoprane nagrade za kolektivno izvođenje ansamblima iz Selenče i Pivnica.

Pivničania

Stručni žiri je pozitivno ocenio i trud pozorišnih amatera, koji se trude da očuvaju amatersku delatnost u svojim sredinama. Napomenuo je da je neophodno veću pažnju posvetiti scenskom izrazu, pošto je pozorište jedan od glavnih oslonaca očuvanja nacionalnog identiteta i maternjeg jezika. Amaterskim režiserima je preporučio saradnju sa stručnjacima i predložio da se u budućnoti organizuju seminari iz oblasti pozorišta za decu. Žiri je ovo istakao u okviru razgovora koji su sa režiserima vođeni nakon svake predstave.

Dečiji žiri je osim nagrada za najbolju žensku i mušku ulogu u svakoj predstavi dodelio i nagrade za najsimptičnije glumce i to Adamu Kalariku iz Vojlovice i Tatjani Klinovski iz Selenče, zatim za najkomičnije gluce Nikoli Halasu iz Belog Blaa i Jani Kovač iz Stare Pazove. Za najsimpičniji glumački par su prema mišljenju ovog žirija proglašeni Ivan Dudok i Ivana Zornjan iz Erdevika, dok je najsimpatičnije kostime imao ansambl iz Selenče.

Selenčania

Nagradu za najbolje idejno rečenje diplome je dobila Jana Jašo iz Stare Pazove. Nagrađene glumce je MSS nagradile ekskurzijom u Bratislavu na Božićne svečanosti. Poželevši uspešan budući rad svim pozorišnim ansamblima i da se na smotri susretnu i sledeće godine, Smotru „3 x Ď” je zatvorila Libuška Lakatoš.

Smotru su organozovali NSSNM, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, Društvo „Heroj Janko Čmelik”, Opština Stara Pazova a finansijsku podršku je pružila Kancelarija za Slovake u dijaspori.

Tekst: Ana Simonović, fotografije: Aleksandar Pop

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Vyšla nová publikácia v edícii Doktorské dizertácie
Prestížnu regionálnu cenu získali Dagmar Máriu ANOCA z Rumunska, Mária Katarína Hrkľová zo Slovenskej republiky a Slovenskému kultúrnemu centru Pavla Jozefa Šafárika z Nového Sadu.
Výstava grafík a koláží akademickej grafičky Daniely Markovej v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Vo štvrtok 12. augusta, v podvečer Slovenských národných slávností, sa v ÚKVS o14.30 h uskutoční vernisáž grafík a koláží akademickej grafičky Daniely Markovej ROVINA.
V Galérii SND v Kysáči v sobotu 7. augusta 2021, slávnostne otvorili 6. Bienále kysáčskych výtvarníkov ochotníkov, na ktorom vystavujú štrnásti autori.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov bola vo štvrtok 29. júla otvorená výstava majstrov insitného umenia Martina Jonáša a Zuzany Chalupovej.
Pavel Surový ocenený prvou cenou v kategórii módna fotografia na medzinárodnej online súťaži International Baltic Ethnic Fashion Festival (IBEFF).
V sobotu 10.júla v Jánošíku bola uvedená do života nová kniha učiteľa a publicistu Martina Listmajera o tradičnom poľnohospodárstve a remeselníctve v tejto banátskej dedine.
Na nádvorí Slovenského domu v Aradáči sa v podvečer 11. júla 2021 uskutočnila prezentácia monografie Slovom a obrazom o dvanástich ročníkoch festivalu zvykov a obyčají V aradáckom šírom poli.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa vo štvrtok 24. júna 2021 uskutočnila prezentácia novej knihy prof. Dr. Anny Marićovej Ľudové zvyka, obyčaje a povery Slovákov v Starej Pazove.