Info-putovanje je i ove godine izazvalo interesovanje brojnih novinara

20. jun 2012
U periodu od 11. do 15. juna, u Žilinskom regionu u Slovačkoj, održano je drugo Info-putovanje na kome su učestvovali i predstavnici slovačkih medija iz Vojvodine.
Na pltiach pri oravskom hrade

Među njima su bili: Marina Horvat, novinarka u Redakciji programa na slovačkom jeziku Radio Novog Sada, Jasmina Panjik i Miroslav Dobronjovski iz redakcije nedeljnika Hlas ľudu, Dušan Durman, novinar u redakciji omladinskog časopisa Vzlet, Alena Gajan i Marina Hrib, novinarke u slovačkoj redakciji TV Pančevo, kao i Branislav Sljivka iz Bačke Palanke.

Novinári zo Srbska s grófom Jurajom Thurzom

 

Marína Chorvátová v Rajeckých tepliciach

Žilinski region u saradnji sa Svetskim udruženjem Slovaka u dijaspori organizovao je petodnevno putovanje, koje će učesnici dugo pamtiti. Na proputovanju su se naizmenično smenjivale istorija i današnjica Slovačke, adrenalinske atrakcije sa tihom prirodom. Naši novinari pratili su sve to spremni da u svakom trenutku zabeleže fotoaparatom odn. kamerom svaki prizor, koji može da prenese delić Slovačke i Žilinskog regiona na male ekrane, radio talase ili stranice štampanih medija.  

 

Prvog dana Info-putovanja, učesnici su plovili lađom do Slaničkih ostrva umetnosti, posetili spa centar u mestu Dolni Kubin a veče su proveli uz tradicionalnu kuhinju i narodnu oravsku muziku u pansionu "Koliba". Drugog dana imali su prilike da okuse čari Oravskog zamka i lepotu slapova reke Orava. U poslepodnevnim časovima posetili su termalni park "Bešenjova" i rezervat narodne arhitekture "Vlkoljinec", koji je uvršten u svetsko kulturno nasleđe UNESCO. Veče su proveli u akva parku "Tatralandija", jednom od najvećih akva parkova u Slovačkoj, gde su uživali. Iako je tokom svih tih dana bilo kišovito i hladno, učesnici nisu gubili nadu. Trećeg dana posetili su Demenovsku ledenu pećinu i salaš  "Krajinka", gde se proizvodi ovčiji sir. U Terčovoj i Janošikovoj kolibi probali su slovačka tradicionalna jela a uveče su se opuštali u sauni i bazenu hotela "Boboti" u Maloj Fatri.

Pri výrobe ovčieho syra

Četvrtog dana, učesnike su sa pesmom dočekali domaćini Muzeja kisuckog sela u Vihilovki, gde su se vozili šumskim vozom i imali prilike da se upoznaju sa narodnom tradicijom "Janski običaji" i starim zanatima. U poslepodnevnim časovima, išli su žičarom u Oščadnjicu na bob stazu. Smestili su se u ski-apartmane u Makovoj a neki su se oprobali i u bacanju frizbija. Ne možemo a da ne spomenemo, da je među igračima trijumfovao Vladimir Skalski, predsednik Svetskog udruženja Slovaka u dijaspori. Zadnjeg dana učesnici Info-putovanja posetili su auto-kamp "Sunčane stene" i banju "Rajecke Ćepljice". Na putu do kuće zaustavili su se i u Rajeckoj Ljesnoj, gde su imali prilike da vide unikatnu postavku "Slovački Vitlejem". Osim novinara iz Srbije, na ovogodišnjem Info-putovanju su učestvovali i novinari iz Mađarske, Slovačke, Češke, Švedske i Poljske. 

Marína Hríbová z TV Pančevo

Bilo je to drugo po redu Info-putovanje za inostrane novinare održano pod parolom "Upoznajte Žilinski region - biser Slovačke". Spomenuti vojvođanski novinari će se potruditi da putem medija, koje zastupaju informišu javnost o prirodnim lepotama, kulturno-istorijskim znamenitostima i tradiciji Žilinskog regiona, jednog od najatraktivnijih u Slovačkoj Republici.

Fotografije i tekst: Marina Hrib

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
V ÚKVS sa vo štvrtok 18. novembra 2020 uskutočnilo vyhodnotenie X. ročníka fotografického súbehu.
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka je u četvrtak 12. novembra otvorena nesvakidašnja izložba naivne umetnosti.
V Starej Pazove bola 2. novembra otvorená výstava prác výtvarných umelcov Slovákov žijúcich v Srbsku.
U četvrtak 29. oktobra 2020. godine u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka održana je XVI muzikološka konferencija Slovačka muzika u Vojvodini.
V Ústave pre kultúru vojv. Slovákov sa v pondelok 02. novembra 2020 uskutočnila prezentácia novej knižnej publikácie Pavel Chrťan – Master Chef Carving.
Tradičný edukačný seminár na podporu vokálneho umenia a populárneho hudobného žánru sa uskutočnil 23. 10. 2020 v priestoroch Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
V sobotu 24. októbra 2020 sa vo foyeri Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci uskutočnilo stretnutie popredných slovenských a srbských básnikov.
V rodnom dome národného hrdinu Janka Čmelíka v Starej Pazove je otvorená etnologická výstava pod názvom 250 rokov príchodu Slovákov do Starej Pazovy.
Do galérie portrétov Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov pribudol ďalší obraz - portrét Miry Brtkovej.
V piatok 9. októbra bola v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov slávnostne otvorená výstava obrazov Miry Brtkovej.