Pobedili Pivničani

4. jun 2013
Pobednik 43. Folklornog festivala "Tancuj, tancuj..." je Folklorni ansambl "U pivničkom polju" koji pripada Slovačkom kulturno-umetničkom društvu "Pivnice".

Za nama je još jedan uspešan festival "Tancuj, tancuj...", najveći folklorni događaj vojvođanskih Slovaka a ujedno i najveći folklorni festival Slovaka, koji žive iza granica matične države. 

43. Folklórny festival "Tancuj, tancuj..." v Hložanoch
Foto: Igor Bovdiš

Ove godine festival je održan u Gložanu, u prelepom arealu gložanskog amfiteatra. Ugostio je veliki broj takmičarskih pevačkih, plesnih grupa i orkestara iz ukupno 19 slovačkih vojvođanskih mesta (Aradac, Bački Petrovac, Boljevci, Dobanovci, Hajdučica, Gložan, Janošik, Kovačica, Kulpin, Kisač, Lalić, Lug, Novi Sad, Padina, Pivnica, Selenča, Stara Pazova, Šid i Vojlovica), tri gostujuća ansambla iz naše države (Đurđevo, Maglić i Novi Sad) i dva inostrana ansambla – iz hrvatskog Iloka i mesta  Očova iz Slovačke. Posetiocima je festival pružio i nekoliko pratećih kulturnih događaja a oni stalni posetioci mogli su da primete i neke novine. 

Osnovna novina je da Folklorni festival "Tancuj, tancuj..." od 2013. godine ima Organizaciono-pravnu formu. Osnivači festivala su Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Mesna zajednica Gložan i SKPD "Jednota" iz Gložana, dok se organizaciji pridružuju i Opština Bački Petrovac i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka. Festival ima svoj Organizaciono-upravni odbor, programski odbor i koordinatora, naravno pripremni odbor, koji u ime MZ Gložan obezbeđuje tehničke i prostorne uslove festivala. 

Udelenie cien víťazom 43. FF Tancuj, tancuj...
Foto: Igor Bovdiš

Novina na festivalu je i proglašenje pobednika uživo na bini amfiteatra, odmah nakon završetka festivala, tako da su ove godine po prvi put dodeljene nagrade pred očima javnosti, kako one koja je festival pratila u Gložanu tako i one pokraj malih ekrana u direktnom prenosu RTV Vojvodine. Na osnovu toga saznajemo da su rezultati festivala sledeći: 

 

Orkestri:

1. nagrada: narodni orkestar SKPD "Đetvan" iz Vojlovice, umetnički rukovodilac: Vladimir Kolarik

Ľudový orchester SKOS Detvan z Vojlovice
Foto: Igor Bovdiš

2. nagrada: narodni orkestar "Rosička" u okviru Doma kulture "3. oktobar" iz  Kovačice, umetnički rukovodilac: Emil Njemček ml.

ľudový Orchester Rosička pri Dome kultúry 3. októbra z Kovačice
Foto: Igor Bovdiš

 

3. nagrada: narodni orkestar SKUD "Pivnice", umetnički rukovodilac Valentin Mihal Grnja 

Ľudový orchester SKUS Pivnica z Pivnice
Foto: Igor Bovdiš

 

Pevačke grupe:

1. nagrada: devojačka pevačka grupa SKC "P. J. Šafarik iz Novog Sada, umetnički rukovodilac: Olivera Gabrinji

Dievčenská spevácka skupina SKC P. J. Šafárika z Nového Sadu
Foto: Igor Bovdiš

2. nagrada: devojačka pevačka grupa SKUD "Janošik" iz iz Janošika, umetnički rukovodilac: Katarina Mosnak 

Dievčenská spevácka skupina SKUS Jánošík z Jánošíka
Foto: Igor Bovdiš

3. nagrada: muška pevačka grupa SKPD "Đetvan" iz Vojlovice, umetnički rukovodilac Vladimir Kolarik 

Mužská spevácka skupina SKOS Detvan z Vojlovice
Foto: Igor Bovdiš

 

Plesne grupe:

1. nagrada: Folklorni ansambl "U pivničkom polju" – starija grupa SKUD-a "Pivnice", umetnički rukovodilac i autor koeografije Široká dunajská voda: Janko Mernjik

Folklórny súbor V pivnickom poli – staršia skupina, SKUS Pivnica z Pivnice
Foto: Igor Bovdiš

2. nagrada: Mlađa plesna grupa SKPD "Jednota" iz Gložana, umetnički rukovodilac i autor koreografije Zažeň, Jaňík, ovce, do tej bukoviňe: Jaroslav Kriška

Mladšia tanečná skupina SKOS Jednota z Hložian
Foto: Igor Bovdiš

3. nagrada: Folklorni ansambl SKC "P. J. Šafarik iz Novog Sada, umetnički rukovodilac: Ivan Slavik, autor koreografije Drotári idú...: Jan Slavik

Folklórny súbor SKC P. J. Šafárika z Nového Sadu
Foto: Igor Bovdiš

Ovakve odluke doneo je stručni žiri u sastavu: Juraj Ferik, Jarmila Juricova Stupavski i Jozef Vladimir Zifčak (koji je ocenjivao izvođenje pevačkih grupa i orkestara) i stručni žiri u sastavu: Ana Medveđ Gaško, Milorad Lonić, Pavel Holjik i Vlasta Vinkovič (koji je ocenjivao izvođenje plesnih ansambala). Detaljnije izveštaje stručnih žirija čitajte uskoro na našem web portalu u rubrici Iz mog ugla.

Pored toga, ove godine je Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine po prvi put dodelio svoju nagradu pobedniku festivala odn. Pivničanima, koji će nas 2014. godine predstavljati na festivalu pod nazivom "Slávnosti pod Poľanou" u Đetvi, u Slovačkoj. Nagrada NSSNM je metalna statua autorke Mire Brtke. 

Príhovor predsedu Miestneho spoločenstva Hložany Jána Bohuša
Foto: Igor Bovdiš

Svečani karakter događaju je bez sumnje dala i festivalska himna u novom aranžmanu, koji je urađen nakon skoro trideset godina. Autor himne je Kvetoslava Benkova a aranžman je uradio Ervin Malina na inicijativu Komisije za unapređenje festivala i kulturnih događaja Odbora za kulturu NSSNM. Himna se začula u programu otvaranja, nakon svečanog govora predsednika saveta Mesne zajednice Gložan Jana Bohuša, predsednika opštine Bački Petrovac Pavela Marčoka i predsednice NSSNM i potpredsednice Skupštine AP Vojvodine Ane Tomanove Makanove. 

Ovogodišnji festival je svojim posetiocima ponudio i razne prateće događaje, među kojima izdvajamo izložbu radova članica Udruženja žena "Slovenka" iz Gložana, izložbu slika "Gložanska paleta", drugu po redu Školu narodnih igara, u kojoj su članovi FA "Očovan" iz Slovačke, pod rukovodstvom Pavela Holjika, zajedno sa ljubiteljima slovačkog folklora izvodili igre iz regiona Podpoljane. Na festivalu je bila i Kuhinja tradicionalnih jela, u kojoj su naša udruženja žena i ostala udruženja građana pripremala posetiocima tradicionalne slovačke gastronomske specijalitete. 

Ceo događaj započeo je još u petak 31. maja celovečernjim koncertom Folklornog ansambla "Očovan" iz mesta Očova (Slovačka). Temperamentni nastup plesača i pevača ovog ansambla, u pratnji orkestra, započeo je 43. Folklorni festival "Tancuj, tancuj..." na pravi način.

Zatvárací program 43. FF TT
Foto: Igor Bovdiš

 

Sam program festivala pripremao je niz ljudi, od kojih ćemo spomenuti samo neke: koordinator festivala je bio Marijan Pavlov koji je zajedno sa Jaroslavom Kriškom pripremio i redosled nastupa muzičkih, pevačkih i folklornih ansambala za tri koncerta ovog festivala. Modertatori su bili Jasna Čipkar, Hana Milina Florijan i Branislav Ušjak a scenario je napisala Marina Horvat. Režiju programa otvaranja i zatvaranja Festivala potpisuje Katarina Mosnak dok je za vizuelni identitet festivala (informator, plakat, flajer, televizujska reklama) bio zadužen Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, koji je za dizajn štampanog materijala ove godine zadužio Irenu Lomen.

Pored organizatora, realizaciju festivala finansijski su podržali i Kancelarija za Slovake u dijaspori, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i brojni sponzori.

Potrebno je zahvaliti se svima a kako je rekao Mihal Hatalja, predsednik organizaciono-upravnog odbora festivala, prvenstveno svim učesnicima festivala koji sa velikom ljubavlju doprinose očuvanju narodnih tradicija i na taj način pokazuju da i u današnje vreme kolektivni amaterski rad još uvek može i ume da nas oplemeni.

 

 

 

Katarina Mosnak, prevod na srpski jezik: Nataša Simonović

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
V sobotu 24. októbra 2020 sa vo foyeri Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci uskutočnilo stretnutie popredných slovenských a srbských básnikov.
V rodnom dome národného hrdinu Janka Čmelíka v Starej Pazove je otvorená etnologická výstava pod názvom 250 rokov príchodu Slovákov do Starej Pazovy.
Do galérie portrétov Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov pribudol ďalší obraz - portrét Miry Brtkovej.
V piatok 9. októbra bola v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov slávnostne otvorená výstava obrazov Miry Brtkovej.
V Starej Pazove si 5. októbra zaspomínali na nedožité 90. narodeniny významnej umelkyne Miry Brtkovej.
Komorný zbor Musica Viva oslávil 20 rokov plodného hudobného pôsobenia.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov a Nadácia Miry Brtkovej pripravujú výstavu prác Reflexia I poprednej výtvarnej umelkyne Miry Brtkovej, ktorá bude otvorená v piatok 9. októbra o 15.00h v ÚKVS.
V novom priestore Grafického kolektívu v Belehrade sa od 22. do 26. septembra uskutočnila výstava Sezonárium výtvarnej umelkyne Vesny Opavskej.
Výstava 6. bienále kysáčskych akademických výtvarných a úžitkových umelcov a hostí bola otvorená v Galérii SND v miestnostiach Slovenského národného domu v Kysáči v sobotu 19. októbra 2020.
Miestny odbor Matice slovenskej Jánošík zorganizoval 12. 09. 2020 2. kolóniu insitných maliarov a slávnostnú Akadémiu pri príležitosti založenia dediny Jánošík.