Prva knjiga o Slovacima u Silbašu

10. jun 2013
U nedelju 9. juna 2013. godine, u Domu kulture u Silbašu, predstavljena je najnovija monografija ovdašnjih Slovaka - Silbaš - kulturne tradicije Slovaka u Bačkoj.

Slovaci iz Silbaša dugo su čekali na ovaj dan, jer je gotovo svako od njih imao prilike da se tokom 2012. godine susretne i porazgovara sa barem jednim od istraživača Filozofskog fakulteta UKF iz Nitre o kulturnim tradicijama ovdašnjih Slovaka u prošlosti i danas. Konačno, kada su pripreme privedene kraju i kada je Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka u saradnji sa štamparijom u Bačkom Petrovcu izdao knjigu, svi su se složili sa tim, da ova jedinstvena monografija bude predstavljena u okviru manifestacije Čari višnje, koju su članice Aktiva žena Silbaš realizovali po četvrti put. Između ostalog i zbog toga je dizajner  Roman Zima "obojio" korice knjige u bordo  i tako trajno uneo simboliku ovog događaja i u knjigu.

U Domu kulture su se pored brojnih stanovnika Silbaša okupili i gosti, naime članice udruženja žena iz Lalića, Selenče, Stare Pazove, Kisača, Bačkog Petrovca i Rumenke, koje su osim izložbe ručnih radova sa sobom donele i razne slatke specijalitete od višanja. 

Anna Tomanová Makanová a Milina Sklabinská

Uspešan tok događaja poželela je i predsednica NSSNM i potpredsednica Skupštine APV Ana Tomanova Makanova, koja je govorila kako o značaju aktivnosti udruženja žena i očuvanja kulturnih tradicija u Silbašu, tako i o monografiji, koja je značajna ne samo za Silbašane već i za celu slovačku zajednicu u Srbiji, jer ovekovečuje i dokumentuje način života Slovaka, koji su tu živeli i žive u kontinuitetu više od dvesta godina. 

Členky Aktívu žien v Silbaši

Promociji je prisustvovao i naučno-istraživački tim u sastavu: Jaroslav Čukan, rukovodilac Katedre za menadžemnt i kulturu FF UKF u Nitri i rukovodilac pomenutog tima, Ladislav Lenovski, Boris Mihaljik, Mihal Kurpaš i Roman Zima. Tokom programa, koji je vodila Milina Sklabinski, koautorka jednog referata u knjizi, bilo je reči o samoj koncepciji knjige, o poglavljima, o metodici obrade podataka, šta sve obuhvata i na kraju  do kakvog nas zaključka dovodi. 

Milina Sklabinská, PhDr. Ladislav Lenovský, PhDr. Michal Kurpaš, Prof. Jaroslav Čukan a PhDr. Boris Michalík

Jaroslav Čukan istakao je činjenicu, da je prilikom istraživanja, koja su do sada vršena u Boljevcima, Erdeviku, Pivnicama i najnovije u Silbašu, mogu identifikovati iste karakteristike, ali uvek je najveći doprinos otkriti i nešto specifično i novo, nešto što pripada samo toj konkretnoj sredini/mestu. U slučaju Silbaša istakli smo izvanrednu sposobnost kulturne mobilizacije – nakon perioda stagnacije mladi Silbašani uvek uspeju da revitalizuju svoju manjinsku kulturu i da se nadovežu na kulturno osvešćenje prethodnih generacija. 

L. Lenovski je govorio o kolektivnom identitetu i u tom smislu o životu i običajima, koji se neguju u porodični krugovima, dok je B. Mihaljik govorio o organizovanim formama kulturnog života i o fenomenu odlaska Slovaka iz Silbaša u inostranstvo – kako Evrope tako i preko okeana. M. Kurpaš govorio je o karakteristikama ovdašnje arhitekture, kojom se on bavio prilikom pripreme ove knjige. 

Realizaciji publikacije doprineli su i domaći autori, kao što je Jan Širka i evangelički sveštenik u Silbašu Vladimir Lovas, koji su pomogli u prikupljanju dokumenata i dokaza , da su prvi Slovaci u Silbašu živeli još pre 1799. godine, kao i Milina Sklabinski, koja se bavila analizom slovačkih narodnih pesama iz Silbaša. Iako nisu prisustvovali promociji knjige, sadržaju su doprineli i Marijan Jarek, koji je zapisivao slovačke narodne pesme u Silbašu i Ivana Kontrikova Šustekova, koja je obradila temu slovačke gastronomije i u knjigu je uvrstila ne jedan recept, koji se u Silbašu primenjuje

Žiaci Základnej školy Bratov Novákovcov v Silbaši

Promociju knjige obogatio je i kulturno-umetnički program, koji je obuhvatao muzičko-plesne i pozorišne tačke. U programu su nastupali  učenici OŠ "Braće Novakov" iz Silbaša, koje su pripremili  Jarmila Križan i Miroslav Hložan, pevačka grupa Aktiva žena Silbaš, pozorišni amateri grupe APS, kao i folkloraši i pevači iz Luga. 

Divadelní ochotníci zo skupiny APS

Promocija knjige bila je ujedno i prilika da se primerci publikacije javno uruče kako autorima pojedinih poglavlja, tako i predstavnicima kulturnog i društvenog života u Silbašu, kao što su direktor Gimnazije "Jan Kolar" u Bačkom Petrovcu Paljo Beljička i direktor NIU "Hlas ljudu" Samuel Žjak (obojica rodom iz Silbaša), predsednik Mesne zajednice Danilo Pejak, sveštenik Vladimir Lovas, direktorka opštinske biblioteke u Bačkoj Palanci Koviljka Dobrić, predsednica  ASUŽ Vjera Miškovic i mnogi drugi.  

Silbašani su sada bogatiji za jedno delo, koje trajno dokumentuje njihov način života. Na ukupno 450 strana tekstom i fotografijama predstavljeni su sve relevantne činjenice, koje su naime oni najstariji Silbašani sačuvali i koje do danas svedočeo jednom slovačkom ostrvu, koji opstaje mimo matične države već više od dva veka. 

Svi zainteresovani mogu kupiti knjigu u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka ili u Aktivu žena Silbaš po ceni od 400,00 dinara.

Členovia kultúrno-umeleckého spolku z Lugu
Milina Sklabinski, prevod na srpski jezik: Nataša Simonović

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
V stredu 22. decembra sa Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov opäť hemžil deťmi.
V sobotu 11. decembra 2021 sa v sídle Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov v Novom Sade uskutočnil 17. ročník muzikologickej konferencie Slovenská hudba vo Vojvodine.
V rámci dolnozemskej spolupráce slovenských komunít v Srbsku, Maďarsku a Rumunsku sa v priebehu roka zrealizujú početné spoločné projekty v oblasti vzdelávania a kultúry.
Slávnostné zatvorenie 51. Prehliadky slovenskej ochotníckej divadelnej tvorby Divadelný vavrín sa uskutočnilo v sobotu 27. novembra v Starej Pazove.
Divadelné hody detskej divadelnej tvorby uskutočnili sa v piatok 26. novembra v Starej Pazove.
Vo štvrtok 28. októbra sa v ÚKVS uskutočnila vernisáž obrazov akademického maliara Marjana Karavlu.
V stredu 20. októbra sa v Novom Sade uskutočnilo vyhodnotenie 11. ročníka fotosúbehu ÚKVS.
V Dobanovciach si v tomto roku pripomínajú 160. výročie príchodu Slovákov do tejto osady a 130 rokov od založenia fílie.
Medzi spoločné dolnozemské projekty na rok 2021 v dohode signatárov zo Srbska, Rumunska a Maďarska bola zahrnutá aj výstava 25 ročníkov Festivalu vážnej hudby Jarné nôty.