Nova organizaciona šema festivala u Pivnicama

13. jun 2013
U utorak 11. juna 2013. godine, u Bačkoj Palanci je potpisan Ugovor o uzajamnim pravima i obavezama osnivača i organizatora festivala "Susret u pivničkom polju".

Naš najstariji festival, koji gotovo pedeset godina očuvava autentične slovačke narodne pesme, potpisivanjem ovog ugovora dobio je dva suosnivača – Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine i Slovačko kulturno-umetničko društvo "Pivnice". Pored toga, organizaciji festivala priključuju se i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka i Opština Bačka Palanka. Svi ovi subjekti su i do sada učestvovali u realizaciji festivala, ali su ugovorom jasnije definisani zadaci i obaveze svakog od navedenih. 

Záber zo zasadnutia

Foto: Svetluša Hlavač

U ime osnivača ugovor su potpisali predsednica NSSNM Ana Tomanova Makanova i predsednik SKUD "Pivnice" Valentin Grnja a u ime organizatora direktorka ZKVS Milina Sklabinski i predsednik Opštine Bačka Palanka  Aleksandar Đedovac.

Sa činjenicom, da je u ovim teškim vremenima potrebno ugovorno regulisati prava i obaveze interesnih subjekata složili su se svi prisutni, naime zbog toga što je termin održavanja našeg najstarijeg festivala "Susret u pivničkom polju" u 2013. godini već dva puta odložen. S obzirom na to, da se na festivale izdvajaju poprilična finansijska sredstva, nova organizaciona šema bi trebala da doprinese formiranju takvog modela, u kome će ustanove i institucije biti glavni stručni garanti festivala a lokalni organizatori i dalje dobri domaćini i promoteri događaja u svojoj sredini.  

Záber z podpisovania zmluvy

Foto: Svetluša Hlavač

Pored pomenutih potpisnika ugovora, finansijska sredstva za festival izdvaja i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje APV i Kancelarija za Slovake u inostranstvu u Bratislavi. 

Potpisivanje ugovora proizilazi iz odluke NSSNM, u kojoj su još 2011. godine imenovane ustanove i manifestacije od posebnog značaja za očuvanje i razvoj slovačke kulture u Srbiji. U 2013. godini, NSSNM je Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka poverio organizaciju svemanjinskih festivala. O toga su dva, Folklorni festival "Tancuj, tancuj..." i Smotra slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva "3xĐ",  ove godine već uspešno realizovana. 

Anna Tomanová Makanová a Milina Sklabinská odovzdali knihy predesdovi obce Báčska Palanka

Foto: Svetluša Hlavač

Milina Sklabinski, prevod na srpski jezik: Nataša Simonović

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Slávnostné zatvorenie 51. Prehliadky slovenskej ochotníckej divadelnej tvorby Divadelný vavrín sa uskutočnilo v sobotu 27. novembra v Starej Pazove.
Divadelné hody detskej divadelnej tvorby uskutočnili sa v piatok 26. novembra v Starej Pazove.
Vo štvrtok 28. októbra sa v ÚKVS uskutočnila vernisáž obrazov akademického maliara Marjana Karavlu.
V stredu 20. októbra sa v Novom Sade uskutočnilo vyhodnotenie 11. ročníka fotosúbehu ÚKVS.
V Dobanovciach si v tomto roku pripomínajú 160. výročie príchodu Slovákov do tejto osady a 130 rokov od založenia fílie.
Medzi spoločné dolnozemské projekty na rok 2021 v dohode signatárov zo Srbska, Rumunska a Maďarska bola zahrnutá aj výstava 25 ročníkov Festivalu vážnej hudby Jarné nôty.
V utorok 5. októbra 2021 zomrel popredný padinský insitný maliar Martin Pap.
Vo štvrtok 30. septembra sa v galérii ÚKVS uskutočnila vernisáž výstavy umeleckých fotografií nášho popredného fotografa Michala Madackého.
Slováci v Starej Pazove si pripomenuli 250. výročie od príchodu prvých slovenských rodín do tejto osady. Slávnostný program pri tejto príležitosti sa uskutočnil v sobotu 2. októbra v divadelnej sieni.