U slovačkom mestu Padina održan koncert u čast kompozitoru Vilijamu Figušu Bistrom

9. septembar 2013
Pre 110 godina u Padinu se doselio kompozitor i orguljaš V. F.Bistri, ličnost sveslovačke kulturne istorije. Jubilej njegovog dolaska bio je povod da ZKVS upriliči koncert njegovih muzičkih dela.

 

Ľudmila Berediová Stupavská

 

U kulturnoj istoriji Slovaka koji žive u Srbiji nemamo mnogo kompozitora od svemanjinskog značaja a koji su živeli i stvarali na teritoriji današnje Mađarske, Rumunije i Srbije. Naprotiv, svega dvojica kompozitora u svojoj biografiji imaju zapisano, da su živeli ovde među nama a jedan od jih je i Vilijam Figuš Bistri. Drugi je bio Mikulaš Šnajder Trnavski. Ova dva kompozitora sreli su se i upoznali upravo u našoj zemlji - u Zrenjaninu, tadašnjem Velikom Bečkereku. Tom prilikom 1906. godine M. Š. Trnavski je po prvi put najavio kompoziciju V. F. Bistrog pod nazivom Pani Rákociová.

Činjenica da su pomenute ličnosti živeli i stvarali na ovim prostorima pravi je razlog da se i danas potsetimo njihovih dela. Upravo u tom duhu Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je u subotu 7. septembra 2013. godine  u Padini upriličio jedinstveni muzički doživljaj. Program se sastojao od kompozicija V. F. Bistrog, kao i od video materijala, koji su slikom i rečima dočarali brojnoj publici ovu istaknutu ličnost.

Upoznavanje publike sa periodom od 1903. – 1907. godine, kada je Vilijam Figuš Bistri boravio u Padini, priredio je tim ZKVS. Prema ideji i tekstovima Miline Sklabinski, uz pomoć video materijala Marijane Bardi, moderatora Jana Struhara i Marte Pavčok, iskusni televizijski reditelj Ljubiša Sremčević pripremio je nekoliko video priloga koji su se u programu smenjivali sa muzičkim nastupima naših domaćih izvođača. 

 

Kao prva, publici se predstavila Ljudmila Beređi Stupavski, koja je izvela pesme iz zbirke Tisíc slovenských ľudových piesní (Hiljadu slovačkih narodnih pesama): Láska Bože láska, Bledá som ja bledá, Zajtra napozajtra, Nevydávaj sa ty dievča i Hory, hory zelené uz klavirsku pratnju mladog renomiranog pijaniste Mareka Stupavskog. Ovom zbirkom bili su inspirisani i Denis Galas i Vlastimir Povolni koji su izveli pesme pod nazivom Štyri nôcky nespala som i Pod horami v tej doline uz klavirsku pratnju Marijane Marčok. 

 

Dina Šuklarová a Marek Stupavský

Druga muzička tačka programa pripala je najznačajnijem delu ovog kompozitora – prvoj slovačkoj operi pod nazivom Detvan. Ova opera u tri čina bila je premijerno izvedena 1928. godine u Narodnom pozorištu u Bratislavi. Uvertiru ove opere  imala je prilike da čuje i publika u Padini u zajedničkom izvođenju pijanista Mareka Stupavskog i Dine Šuklar. 

Sledeći segmet programa bio je posvećen solo pesmama. Izvedene su pesme iz ciklusa Po poliach a lúkach op. 53. Izvorne slovačke pesme: Ej, zaleť vtáča, Ťažké je lúčenie, Zabudnutie, Janík a Hanička i Ľúbosti, ľúbosti izvela je renomirana operska pevačica Jaroslava Benkova Vlček uz klavirsku pratnju profesorne klavira Dine Šuklar. 

Jaroslava Benková Vlčeková

Vrhunac večeri bio je nastup muški kamerni hor iz Padine, koji je četvoroglasno otpevao pesmu Zmráka sa (po tekstu Ivana Kraske), kao i narodne pesme A v tej našej záhradôčke i Ej, ženy, ženy...Hor pod dirigentskom palicom Janka Tomeka na ovom programu nastupao je po prvi put i doživeo veliki uspeh. Ovi mladići imaju sve preduslove da nas i u budućnosti iznenade sjajnim nastupima izvođenjem brojnih kompozicija slovačkih autora.

Mužský zbor z Padiny

U programu je nastupao i kamerni hor  Musica Viva koji je izveo pesme Na zelenej lúčke i Limbora, limbora, uz klavirsku pratnju Vladimira Kovača a pod dirigentskom palicom Marijene Stanković Krivak i Ane Medveđ. Kompozicijom Darmo chodím darmo zajedničkim nastupom  hora Musica viva i muškog hora iz Padine koncert je uspešno završen.  

Musica Viva a Mužský zbor z Padiny

Celoživotno stvaralaštvo V. F. Bistrog se ne može zamisliti bez narodne pesme. Vilijam Figuš Bistri je svoju ljubav prema slovačkom narodu dao u svojim muzičkim delima celoj Slovačkoj, ali i nama vojvođanskim Slovacima koji veoma poštujemo što je određeni period svog života proveo ovde među nama, u Padini – istakla je direktorka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka Milina Sklabinski u svom obraćanju publici. Zasigurno će jedan od sledećih koraka biti postavljanje spomen ploče V.F.Bistrom, kako bi ovdašnje kao i buduće stanovnike Padine potsećala na to, da je u njihovom mestu početkom 20. veka živeo i stvarao slovački kompozitor i autor prve slovačke opere - Vilijam Figuš Bistri. 

Milina Sklabinská
Milina Sklabinski, prevod na srpski jezik: Nataša Simonović
Vidi još: 

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Vo štvrtok 28. októbra sa v ÚKVS uskutočnila vernisáž obrazov akademického maliara Marjana Karavlu.
V stredu 20. októbra sa v Novom Sade uskutočnilo vyhodnotenie 11. ročníka fotosúbehu ÚKVS.
V Dobanovciach si v tomto roku pripomínajú 160. výročie príchodu Slovákov do tejto osady a 130 rokov od založenia fílie.
Medzi spoločné dolnozemské projekty na rok 2021 v dohode signatárov zo Srbska, Rumunska a Maďarska bola zahrnutá aj výstava 25 ročníkov Festivalu vážnej hudby Jarné nôty.
V utorok 5. októbra 2021 zomrel popredný padinský insitný maliar Martin Pap.
Vo štvrtok 30. septembra sa v galérii ÚKVS uskutočnila vernisáž výstavy umeleckých fotografií nášho popredného fotografa Michala Madackého.
Slováci v Starej Pazove si pripomenuli 250. výročie od príchodu prvých slovenských rodín do tejto osady. Slávnostný program pri tejto príležitosti sa uskutočnil v sobotu 2. októbra v divadelnej sieni.
Združenie pazovských žien si v tomto roku pripomína sté výročie založenia. Oslava sa uskutočnila v sobotu 2. októbra v Klube VHV tamojšieho SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka.
Dňa 29. sepmtembra 2021 zomrela naša významná kovačická insitná maliarka Alžbeta Čížiková.